Standardy BRC są międzynarodowymi standardami bezpieczeństwa żywności. Opracowane zostały przez zrzeszenie brytyjskich detalistów na potrzeby rynku Wielkiej Brytanii, ale znalazły również duże zainteresowanie w innych krajach.

Do rodziny standardów BRC należą:

  • BRC Food – dla producentów żywności,
  • BRC Packaging and Packaging Materials – dla producentów opakowań,
  • BRC Storage & Distribution – dla firm logistycznych,
  • BRC Consumer Products – dla producentów wyrobów gospodarstwa domowego i kosmetyków oraz innych produktów nie będących żywnością ani opakowaniami.

BRC określa szereg wymagań dla organizacji gwarantujących najwyższą jakość i bezpieczeństwo oferowanych produktów żywnościowych. Należą do nich:

  • spełnienie wymagań systemu HACCP
  • posiadanie prawidłowej dokumentacji systemu zarządzania
  • wdrożenie zasad GMP (Dobrej Praktyki Produkcyjnej) i GHP (Dobrej Praktyki Higienicznej)
  • posiadanie opisu procesu pakowania produktu i zabezpieczenia przed zanieczyszczeniami
  • szkolenie personelu z wdrożonych procedur

W Polsce wdrożenie wymagań BRC może być mile widziane w przypadku chęci nawiązania współpracy z takimi firmami jak: Auchan Polska, Carrefour Polska, Jeronimo Martins, Metro Group, Nomi, Selgros Polska, Tesco Polska i wiele innych.

Wdrożenie i certyfikowanie systemu BRC stanowi dowód wysokiego poziomu kompetencji w zakresie bezpieczeństwa żywności a także o zaangażowania organizacji na rzecz zapewnienia bezpieczeństwa dla konsumentów oraz relacji z interesariuszami.

Szczegółowe informacje o naszych usługach wdrożeniowych znajdziesz tutaj.

Jeżeli są Państwo zainteresowani profesjonalnym wdrożeniem i certyfikacją standardu BRC, prosimy o kontakt telefoniczny: tel. 12 346 54 73, kom. 509 628 232 lub wypełnienie formularza kontaktowego.